(P) Truthland – Așa arată adevăratul Tărâm al Gazului

Publicat: 13/12/2013, 10:42
Actualizat: 29/07/2014, 21:26

Unul dintre cele mai disputate și controversate subiecte care a cuprins întreg mapamondul, în ultimii ani, sunt gazele naturale din argilite. Beneficiile extragerii lor au fost de multe ori date la o parte din cauza unor temeri mai mult sau puțin fondate.

Astfel că, persoana cea mai în măsură să vorbească despre riscuri și oportunități este una care trăiește în miezul lucrurilor. Shelly se prezintă ca mamă, bunică, fermier și profesor și trăiește alături de familia ei în Susquehanna Co., Pensilvannya, într-o fermă care aparține soțului ei încă din 1890. Zona în care locuiește aparține de perimetrul Marcellus Shale, unul dintre cele mai mari și mai bogate câmpuri gazeifere din lume.

Bombardată de tot mai multe informații negative în ceea ce privește explorarea și exploatarea gazelor naturale din argilite, Shelly, ca o mamă grijulie și un profesor dedicat, pornește în căutarea unor răpunsuri pentru ea, pentru familie, pentru comunitate. Mai ales că pe pământul ei stau câteva astfel de sonde.

Înarmată cu întrebări serioase despre apă, mediu, sănătatea oamenilor și a animalelor, Shelly este determinată să caute răspunsuri credibile de la academicieni, ecologiști, autoritățile de reglementare și experți din industrie – oamenii care știu cel mai bine despre tehnologia, industria și știința producerii petrolului și gazului.

Primul specialist pe care Shally îl întâlnește este John Hanger, fost secretar al Departamentului de Protecția Mediului din Pennsylvania, care confirmă că nu a existat niciun incident major în ceea ce privește contaminarea mediului prin fracturare hidraulică. „Nu am avut niciun caz în care fluidul de forare, care s-a întors prin sondă, să contamineze fântâna cuiva”.

Joseph Martin, Prof. Doctor și inginer la Universitatea Drexel din Philadeplphia – următorul pe lista vizitaților de Shelly – vine să întărească spusele acestuia, scoțând în evidență imposibilitatea metanului de a migra lateral prin sonda de gaz natural.

Problema metanului în apă care duce la inflamarea acesteia a fost larg dezbătută, mai ales în contextul în care apa de la robinet ia foc în filmul Gasland. Acest mit este pe cale să dispară pentru totdeauna din mintea oamenilor.

„Am văzut filmul și problema este că acolo există multe aluzii”, spune Prof. Doctor de Geoștiințe de la Universitatea Penn State. „Metanul în apă există înainte de a se face orice fracturare, înainte chiar ca oamenii să știe ce înseamnă acest cuvânt”, spune fermierul Chuck Sylvester, care este și fost director la National Western Stock Show (Colorado).

„Cercetarea” pentru a descoperi „riscurile” explorării și exploatării gazelor naturale prin fracturare hidraulică a continuat cu vizite laRed River Watershed Management Institute, Centru Internațional pentru policica Mediului înconjurător și a energiei (CIEEP-Universitatea din Texas), precum și la mai mulți fermieri acasă.

Concluzia, fracturarea hidraulică nu produce niciun risc major asupra mediului (apă, aer, sol)și nici a oamenilor sau a animalelor din împrejurimi.

Creșterea expunerii la informații științifice bazate pe fapte privind procesele de explorare și exploatare a gazelor naturale din argilite, va convinge oamenii că această resursă ar putea fi exploatată în mod responsabil pentru a aduce beneficii semnificative.

Îi incurajăm să urmeze exemplul lui Shelly și să caute informații credibile, bazate pe date științifice. Pot începe urmărind filmul Truthland:

http://www.youtube.com/watch?v=_jko5iEhsIQ

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Femeia care apără cerul României. Interviu cu tânăra care se asigură că rachetele rușilor nu...
Babasha a dat lovitura după huiduielile pe Arena Naţională! Anunţul oficial care îi va schimba...
FOTO. Cea mai controversată jucătoare WTA din România face ravagii la început de vară! Imagini...
Unde au fugit azi noapte Irinel Columbeanu și Irinuca, direct de la aeroport. Avem imagini...
Ceva se întâmplă în Crimeea: Ucrainenii distrug antiaeriana rusă și par a pregăti terenul pentru...
Pițurcă Jr. a 'încercuit-o' pe voluptuoasa fiică a Andreei Berecleanu! Adio, ICH! CANCAN.RO publică imaginile...
Kate Middleton, total SCHIMBATĂ la primul eveniment public. Detaliul observat de toți: „Fac progrese bune,...
Experiment Observator. Un permis auto fals costă peste 700 de euro. Cum sunt racolaţi pe...
Cea mai frumoasă zi, transformată într-o traumă! Zeci de copii au fost implicați într-un accident,...
Kate Middleton, prima apariție publică de când a fost diagnosticată cu cancer! Prințesa de Wales...
Au încins atmosfera la malul mării. Canicula le-a făcut pe vedete să renunţe la haine
La câți KM schimbi uleiul la cutia automată? Cât costă și care e cel mai...
Inteligenţa Artificială utilizată de Israel în Gaza ajută la reducerea victimelor civile, sugerează un expert
CRIPTOTEREȘTRII s-ar putea afla PRINTRE NOI, NEDETECTAȚI! Cine sunt aceștia?
S-a schimbat legea pentru cei cu PERMIS de conducere. REGULI NOI pentru absolut toți șoferii
Visul oricărei gospodine. Lingura inteligentă, lansată oficial
Ce este creatura cu ochi holbați și dinți ascuțiți care a eșuat la mal. A...
Fotografia sfâșietoare de la priveghiul Ancăi Molnar. Fiul de 14 ani, îndurerat lângă sicriu
Gagea și Alexandra, din nou împreună? Cum a fost sărutul din Camera roșie: „Am avut...
Saveta Bogdan, adevărul despre cererea în căsătorie făcută de Gheorghe Turda. Care este, de fapt,...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Măi Bulă, familia ta din câte persoane e compusă?
Cine a fost omul de stat român „mai mai mare decât Woodrow Wilson, Lloyd George...
×